30 mars, 2013

Drive thru på biblioteket


Att lämna tillbaka böcker till biblioteket, Texas style. 
Naturligtvis behöver man inte ens gå ur bilen. Lite problem blir det för såna som mig, som har korta armar och därmed lätt ser väldigt ograciös ut, men men. Det har sina fördelar att man inte går in på biblioteket; återlämningarna går väldigt mycket fortare när man inte "bara ska kolla lite snabbt" på nyhetshyllan ... (Att man sen 99% av gångerna parkerar bilen och går in ändå är ju en helt annan historia. Ehum.)


29 mars, 2013

Glad påsk!

Glad påsk!
Må era ägg vara överfulla av böcker och favoritgodis, 
och må påskharen komma till er med spännande förslag inför framtiden! 

27 mars, 2013

If Sarah Waters and Stephen King had a love child ...

En logisk följdfråga på mitt förra inlägg: Köpte du ingenting???
Jodå, den här:

The Fate of Mercy Alban av Wendy Webb. Helt okänd för mig sedan tidigare, men så läser man blurben på baksidan: If Sarah Waters and Stephen King had a love child, it would be Wendy Webb! Och då blir man ju lite nyfiken.
Lovar att rapportera om den så snart jag läst!
*************************************************
Bisarr bonusinfo (och ursäkta off topic här, men jag var fascinerad): på väg till bokhandeln stannade vi till och åt pizza. Där fanns den konstigaste kombon jag sett hittills, pizza med mac&cheese på ...?! Jag var modig och smakade. Det var ... tja ... vi kan väl nöja oss med att säga att den var rik på kolhydrater. Den verkade dock vara storfavorit bland barnen på pizzerian. De har sannerligen en intressant matkultur här.



26 mars, 2013

Paradiset för deckarläsare - Murder By The Book i Houston

Helgen som gick skulle maken till Houston på jobb och jag följde med. Houston är gigantiskt, och eftersom vi var där bara två dagar, gällde det att välja klokt. Föga överraskande valde jag ett besök på legendariska bokhandeln Murder By The Book


Murder By The Book är kända för att ha specialiserat sig på deckare & thrillers, och brukar ofta tas upp som exempel på hur en framgångsrik, nischad bokhandel ska vara. Jag har läst om dem i otaliga reportage, i tidningar och på nätet. Eftersom butiken i ärlighetens namn dock inte såg så mycket ut för världen utifrån, var jag inte riktigt förberedd på den ocean av böcker som mötte en när man väl stigit genom dörren. I storlek är Murder By The Book ungefär som en genomsnittlig svensk bokhandel, men att så gott som alltsammans är enbart deckare, gör det till en rätt imponerande samling. 


Böckerna är tydligt uppdelade i genrer, både utifrån innehåll - det finns t ex en särskild hylla för spionromaner - och utifrån land. Skandinavien hade två rejäla hyllor, och det fanns gott om svenska författare både där och på alla nyhetsbord runt om i butiken. Sverige är överlag sjukt populärt här i Amerikat när det kommer till deckare, vilket är kul att se. Med tanke på att vi är ett så pyttelitet land/språkområde, är det väldigt skoj att så många av våra författare ändå översätts och når ut. 


Att urvalet på Murder By The Book är rätt superbt råder det ingen direkt tvekan om. Det tog inte mer än ett par minuter innan jag hade hittat en hel trave böcker som jag ville ha. Flera av dem var sådana jag inte hört talas om förut; Murder By The Book grymma på att lyfta fram okända förmågor/debutanter bredvid storsäljarna.   


Förutom att det var bra saker i hyllorna, var det bra saker på hyllorna; hela butiken är full av en massa kuriosaprylar med thrilleranknytning. De är inte till salu utan står som prydnader ovanpå hyllorna. Jag gillade Hannibal Lecter-björnen och hans lilla bedårande tvångströja!


Butiken verkar som sagt vara ett ypperligt ställe att få lästips. Det sitter personligt skrivna tipslappar i hyllorna, de har en särskild hylla för personalens favoriter och bara under den lilla stunden vi var där, hörde jag personalen tipsa flera av de andra kunderna om bra läsning, på ett sätt som fick mig att känna att de verkligen visste vad de pratade om. Guld värt! De verkar också ha ett fint gäng stammisar (en följd av tipsandet, kan man tänka), som samtliga hälsas glatt när de kommer in. We have your books ready for you, Phyllis. Oh, I think I might have just the right book for you, Steve ... Fint!


Bortsett från sortimentet, är butiken också känd för sina sjukt många författarträffar och signeringar. Alla, och då menar jag alla, kommer hit. Överallt runtom i butiken finns foton från tidigare besök, här ser vi t ex Charlaine Harris, som har ritat en liten bloddrypande tandrad under sin autograf:


Dagen efter vi var där, skulle Harlan Coben komma dit och prata & signera (jag tänkte på er, Helena och Bokbabbel!). På det lååååånga signeringsschemat som jag fick fanns alla möjliga namn med: Patricia Briggs, Ian Rankin, Jodi Picoult, Jaqcueline Winspear, Julia Haeberlin ... Ja, vi kan väl helt enkelt konstatera att det är synd att man inte bor närmare. Eller tur, eftersom man hade blivit ruinerad. Men skulle ni någon gång besöka Houston - missa inte Murder By The Book. Supertrevlig butik, väl värd både en och två omvägar!


Se Murder By The Books signerings-schema här.
Exteriörbilden är lånad från Liz&Gianna, övriga bilder är mina egna.

23 mars, 2013

Första glimten av Donna Tartts The Goldfinch

På Twitter läser jag att Bookish nu kan avslöja hur omslaget till Donna Tartts ivrigt efterlängtade The Goldfinch kommer att se ut när den äntligen dyker upp i höst. Nyfiken som en liten Tartt-mupp klickar jag naturligtvis omedelbart in - och möts av det här:


En lätt galet stirrande Tartt och ... eh, que? Jag känner mig lite dum som inte direkt förstår om det man ser på bilden faktiskt är hela omslaget så som det kommer att se ut, eller om det är något sorts teasing-omslag som bara visar en liten del? Sitter och känner mig osmart en stund. Känner mig också lite ... besviken, tror jag? Var det så fantastiskt, det här? Mja. Mjä. Jag vet inte, jag. Men Tartts redaktör säger att omslaget "suggests a central moment in the story", så kanske förstår jag mer i höst. Hoppas på inget mindre än en uppenbarelse - hör du det, Donna? Känn ingen press, eller så ...

Läs mer om The Goldfinch hos Bookish.

20 mars, 2013

Katten i biblioteket

En bibliotekarie med en Maine Coon-katt som hjälper till att lösa mordet på en känd författare - ja, det låter väl trevligt?
Murder Past Due är första delen i en serie av Miranda James,  en väldigt lättsmält, väldigt typisk cozy crime. Jag läste ut den på ett par timmar, och den fyllde sin funktion som underhållning. Till exempel var det ganska roligt att läsa om hur exalterad huvudpersonen blir när han får ägna sig åt sin favoritsyssla: katalogisering. Bibliotekarienördigt de luxe, och lite gulligt sådär.


Däremot hade det inte skadat med lite mer action, fart och dramatik. Visst, här finns ett mord och så, men det blir aldrig så värst spännande. Även om det till viss del ligger i genrens natur att saker och ting går lugnt till, är det ju bra om man inte tråkar ut alldeles.

Och så en annan, viktig fråga. Varför har man satt en helt annan katt på omslaget än den som beskrivs i boken? Diesel, som den heter, ska vara en gråtabby Maine Coon, men den på omslaget är något helt annat. Lite trist, med tanke på att katten spelar en rätt stor roll i boken. Serien heter ju t o m "A Cat In The Stacks", så så kunde man väl välja rätt katt? Och ja, det var en crazy cat lady-anmärkning att göra. Men jag tycker bara det är trist när omslag - oavsett om det är katter eller annat på dem - inte stämmer överens med innehållet.
Nåväl, låt oss trösta oss med två bonusbilder på fina Maine Coon-kissar!




18 mars, 2013

Saknad


Nu har mina böcker varit nerpackade i förrådet i snart ett år, medan jag och maken rest runt hit och dit. Och jag SAKNAR dem! Har tappat räkningen på hur många gånger jag kommit att tänka på en särskild rad eller ett särskilt kapitel i den eller den boken, velat slå upp det - och så finns den inte där. Horror! Lite otippat är det ofta diktsamlingarna & lyriken jag saknar mest; mina fina gamla Werner Aspenströmutgåvor och alla andra 40-tals-ångest-undergång-dikter/författare. Jag får en rad i huvudet, som en låt på repeat, och så vill jag läsa alltsammans, och så går det inte och så blir jag miserabel. Många av dikterna går naturligtvis att slå upp på nätet, men långt ifrån alla. Och det är inte samma sak. 
Så buhu. 
Idag blev jag till exempel så desperat att jag föll till föga och köpte Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken som e-bok, bara för att jag saknade den. Kan bli en dyr vana, känner jag ...
Det enda som torde vara bra med detta är att alla ni andra nu när någon gnälligt frågar er om vad ni ska HA alla de där överfulla bokhyllorna till, då kan ni svara att "jo förstår du, det är för att jag inte ska bli lika ensam och förvirrad som Calliope är nu när hon inte har sina böcker med sig". 

15 mars, 2013

Fredagsfina litterära naglar

Fredag!
Dags att stänga ner jobbdatorn, hälla upp vinet och fixa lite fint målade naglar som matchar ens boknördiga inre. Jag föreslår något av de här motiven:

Jane Austen / Pride and Prejudice
Harry Potter - inklusive snitch!
The Night Circus
Särskilt de sistnämnda Night Circus-naglarna är grymt fina - i ett annat liv ska jag lära mig att göra såna ...
Ha en trevlig helg, allesammans!

Fler nördiga naglar och annat nörd-mys hittar du hos When Geeks Wed, en väldigt trevlig sida som det nog var tur att jag & maken inte hittade innan vi gifte oss för då vet jag inte vart det hade slutat ...

12 mars, 2013

Fin kväll med fin trollkarl

Just nu är det väldigt mycket work och no play här, men igår tog jag ledigt en stund och gick med maken på bio och såg Oz - The Great and Powerful, Disneys nya filmatisering av L Frank Baums klassiker Trollkarlen från Oz
Jag har faktiskt aldrig läst originalboken, så jag kan inte säga så mycket om hur filmen förhåller sig till den. Jag har förstått det som att det (som vanligt) är en ganska fri tolkning. 
Men jag gillade filmen! Jättefina sagomiljöer, ungefär som Tim Burtons Alice in Wonderland-film, och rolig dialog. Och James Franco i gammaldags kläder, icke att förglömma ... Vad mer kan en flicka begära, så säg? (Ganska mycket, men vi kan spara kravlistan till en annan gång.) Det var en trevlig film, och alldeles lagom att se när man har jobbat en massa.

Det fanns till exempel små skojiga vatten-fairies som jag gillade, och så tyckte jag att de hade gjort en jättefin China Girl. Hela China Town var fint; hade inte den onda häxan slagit sönder det hade jag gärna kunnat tänka mig att bo där ... Känns ju klockrent att jag skulle bo i ett hus som såg ut som en stor tekanna, menar jag. 

Filmen har premiär 15 mars i Sverige. 



10 mars, 2013

Hogwarts-katten

Hand upp, alla bokbloggare (a k a crazy cat ladies) därute som vill ha denna bedårande Hogwarts-inspirerade outfit till sina katter ... Jag vill! 

Bild kommer från trevliga Cats, Beavers & Ducks där man lätt kan fastna en timme eller sju. 

08 mars, 2013

Gör en Kindle till din Barbie


Visst vill dina dockor också ha en egen Kindle att läsa på? Klart att de vill!
Sjukt ambitiöst och väldigt sött projekt för den som är pyssligt lagd.
Klicka här för att se hur du gör!


07 mars, 2013

Erin Morgensterns tarot


Kolla, vilket fint litet kanin-te-party!
Det är Erin Morgenstern som har målat, alltså samma Erin Morgenstern som har skrivit underbara The Night Circus. Den här bilden är en del ur en tarotkortlek som hon har illustrerat, närmare bestämt kortet Ten of Cups (naturligtvis). Fint!
Se hela The Phantomwise Tarot här.

05 mars, 2013

01 mars, 2013

Thriller i Texas

Maken och jag fortsätter vårt amerikanska äventyr och var förra helgen på rodeo - helt klart en upplevelse! När vi satt där och tittade på hjulbenta cowboys som dödsföraktande hoppade upp på såväl hästar som gigantiska tjurar, tänkte jag på Tommie McCloud, huvudperson i Playing Dead av Julia Haeberlin och tillika fd rodeostjärna. "Här har Tommie säkert varit, det var säkert en typ sån där tjur som skadade henne så att hon fick sluta", tänkte jag innan mitt mer logiska jag påminde mig om att hon är en fiktiv gestalt. Händer det er också, att ni liksom glömmer bort att vissa av de där personerna man umgås med inte är gjorda av kött och blod? Jag tar det som ett tecken på att författaren i fråga har gjort ett synnerligen gott arbete.


Playing Dead börjar när Tommie (namnet till trots en kvinna), en dag strax efter sin fars död får ett brev från en för henne okänd kvinna. Dear Tommie, have you ever wondered about who you are? frågar hon. Kvinnan visar sig vara gift med en grovt kriminell man som sitter i fängelse, och hon hävdar att Tommie skulle vara deras gemensamma dotter men att hon som liten kidnappades. Det skulle kunna vara bara ett knasbrev från någon galning, men snart upptäcker Tommie oroande saker som får henne att undra om det ändå inte ligger något i alltsammans. Snart har hon lyckats trassla in sig i en både farlig och obehaglig jakt på hemligheterna i sitt och sin familjs förflutna.

Jag hittade Playing Dead efter tips hos Dark Places-Helena (har ju aldrig hänt förr, haha ...!), och gillade den helt klart! Haeberlin skriver fram en både smart, rolig och vass huvudperson som man gärna följer. Det är också jättekul att boken till stora delar utspelar sig här i Texas; familjen sägs till exempel äga mark några mil ifrån där vi bor, och det finns en massa saker man känner igen. Skojig bonus till en redan bra bok.

Frågan är väl kanske om inte miljö- och personbeskrivningen samt Haeberlins formuleringsförmåga lite grann överglänser thrillerintrigen; jag tycker den svajar en aning då och då, även om hon binder ihop det i slutet. Kanske beror det på att Playing Dead är hennes debut? Men hur som helst, en helt ok, klart läsvärd thriller som man lätt sätter i sig på en ledig helg. Den är spännande och man läser förtjust vidare för att få hänga lite till med Tommie. Ser fram emot Haeberlins nästa bok Lie Still, som kommer i juli.