26 juni, 2012

På plats i Texas

Yiiiihaaaa!
Kaktusar, burritos, sexfiliga motorvägar kantade av gulbränt gräs, bagels till frukost och 40-gradig värme under en sol som steker varje dag - Calliope har anlänt till Usa och tillsammans med maken installerat sig på vår resas första anhalt i San Antonio, Texas!


På väg från flygplatsen välkomnas man av de gigantiska cowboystövlarna utanför North Star Mall. Mycket subtilt står de där och sätter stämningen. Hittills stämmer det där om att allt är större här väldigt bra; det gäller inte bara stövlarna utan även allt annat. Framför allt har de galet stora portioner / förpackningar av all mat så räkna med att även eder Calliope är större när det här är över ... Igår inledde jag t ex projekt Testa samtliga amerikanska glassmärken, med två ljuvliga sorter (en hallontryffel och en kaffe). 


Och böckerna, då? Jodå, läget är under kontroll. Praktiskt nog bor vi bara ett stenkast från en av stadens fem Barnes & Noble-butiker, vilket naturligtvis ledde till ett besök där redan idag. Såg helt ok ut vid en första anblick, så det lär bli fler turer dit. Köpte en bok som jag medvetet väntat med ända tills nu bara för att kunna läsa i fred: Gillian Flynns Gone Girl. Känns mycket fint att äntligen ha den i min hand! I avsaknad av en riktig sydstatsartad front porch att läsa den på, tänker jag mig att mitt nästa projekt blir att köpa en solstol till balkongen så jag kan sitta där istället. Inte det sämsta. Stay tuned för vidare Amerikabrev! 

19 juni, 2012

Lika som bär

Sitter och tittar på nya glasögonbågar när plötsligt det här oemotståndliga ansiktet dyker upp och gör reklam för vintagemodeller: 


Men vänta lite nu ... är inte kissen väldigt lik någon vi känner igen ...? Typ James Joyce?


Helt plötsligt togs det här med författare och katter till en helt ny nivå. Känner redan nu att en väsentlig del av eftermiddagen kommer gå åt till att bildgoogla katt+författare för att se om det finns fler lookalikes. 

18 juni, 2012

Perfekt sommarlovsläsning

Ni vet när man av en tillfällighet råkar få exakt rätt bok med sig till exakt rätt läsplats? Händer alltför sällan, men när det lyckas = åh! Av en slump lyckades jag med det nu, när jag häromkvällen började läsa Amanda Hellbergs Jag väntar under mossan. Nerbäddad i sängen på mitt gamla flickrum hemma hos mamma, ute på landet. En sån där kväll tidigt på sommaren när det aldrig blir riktigt mörkt, och när fåglarna fortsätter ropa nerifrån vattnet till sent in på natten. Då. Åh! Sommarlovskänslan! Jag blir totalnostalgisk och förflyttas genast tillbaka till de där långa nätterna när jag som barn läste Maria Gripe och allt verkade alldeles magiskt.


Jag väntar under mossan väcker lite grann samma känsla som då. I boken möter vi Tilda som i vanliga fall bor i England, men som nu tillsammans med sina föräldrar har rest till Sverige för att fira sommarlov hemma hos sin morfar. Han bor i en liten gullig stuga mitt ute i skogen, intill en badsjö. Alltsammans är så nära bilden av pittoresk, lantlig sommaridyll man kan komma, och Tilda trivs. Ändå kan hon inte komma ifrån en krypande känsla av att något rör sig där ute. Något lurar bland träden i skogen och övervakar varje steg hon tar. När hon en dag badar ensam i sjön är hon nära att drunka, och upplevelsen tycks både väcka något som slumrat inom henne och sätta omvärlden i rörelse. Det finns något där ute, och vad det än är kommer det inte att lämna henne i fred.

Jag älskar verkligen hur Jag väntar under mossan så perfekt återskapar den där känslan av svensk sommar ute på landet, och hur den parar det med historier om väsen ur gammaldags folktro. Det känns precis sådär magiskt som det kunde göra när man var typ tio och smög omkring ute på landet de där sena ljusa sommarkvällarna. Helt underbart! Lägg till en spännande berättelse, lite spirande ung kärlek, ett mystiskt övergivet hus, en sjukt läskig skabbig hare och lite annat smått och gott, så är jag fast. Jag sträckläser, låter klockan bli sent. Jag skulle ha älskat den här boken om jag läst den när jag var tolv, och jag gillar den riktigt, riktigt mycket nu. Superbra!

Tack till Bonnier Carlsen för rec ex!

PS! En extra guldstjärna får boken också för det fina omslaget samt Amandas egna illustrationer i början av varje kapitel.

Andra som också läst: Bokhora, SvD, Bokomaten, Swedish Zombie, Bokmilaskogen, Beroende av böcker, Barnboksprat.

16 juni, 2012

Skräckupplevelse med iPad

Har med knapp nöd återhämtat mig från en skräckupplevelse. Jag låg och läste på min iPad, allt var frid och fröjd - ända tills det helt plötsligt inte gick att vända blad. Boken jag läste hade frusit hela Kindle-appen och inget hände vad jag än gjorde. Det gick att öppna och stänga själva appen, men det gick inte att byta mellan böckerna eller bläddra. Jag var fast på första sidan av kapitel 13. Aaahh...! Varje boknörd förstår paniken.

Efter att ha testat allt jag kunde tänka ut/googla mig till, var det enda som återstod att helt enkelt ominstallera hela Kindle-appen. Ta bort appen, ta bort alla böcker (DET kändes ruggigt) och avregistrera hela iPaden från Amazon-kontot. Allt detta gjordes med darrande händer. Tänk om något gick fel och hela mitt bibliotek bara försvann?

När allt var ominstallerat, var jag tvungen att ladda ner böckerna på nytt, men det gick inte att göra i appen för då kom det bara ett argt ERROR-meddelande. Istället fick jag gå via mitt konto på Amazons sajt, och där välja vad jag på nytt ville skicka till iPaden. Ohohoho, så kul det inte var. Till sist löste det sig dock, och nu finns alla böcker tryggt på plats igen. Det går fint att bläddra och byta bok. Men SKRÄCKEN! För alla bra sidor som finns med e-böcker, var det här en som drog ner betyget rejält ... Har det hänt er också eller var det bara jag som hade otur?

14 juni, 2012

Slutet är nära för Sookie Stackhouse

I sista kapitlet av Charlaine Harris nyutkomna Deadlocked, finns en uppräkning av vad som har hänt dittills i boken. Sookie Stackhouse gör en genomgång av de senaste dagarna och konstaterar att de har varit ganska händelserika. Jag läser med stigande förvåning, och tvingas hålla med om att jo, allt det där har ju hänt i boken, det stämmer. Ändå kommer jag inte ifrån känslan av att Deadlocked mest bara tuffar på i godan ro, lite småputtrigt sådär. Det är trevligt att vara i Bon Temps och umgås med alla man lärt känna i serien, men det känns inte direkt revolutionerande. Trots att jag läser Sookies uppräkning, kvarstår intrycket. Deadlocked är - precis som de tidigare delarna i serien - en småmysig men lite segdragen historia och det känns främst som att den syftar till att hålla igång serien ännu en stund.


Och konstigt vore väl annars. Jag förstår att Charlaine Harris inte vill lägga ner nu, när både böckerna och tv-serien drar mångmiljonpublik. Den nya säsongen av tv-serien har ju just börjat visas i USA, och allt går säkert hur bra som helst. Ändå blev jag väldigt glad, rentav väldigt lättad, när jag på Twitter häromveckan läste att Harris nu ändå faktiskt satt ett slutdatum för böckerna om Sookie. 2013 är det tänkt att sista boken ska komma. Hurra, säger jag! Med tanke på att de senaste böckerna i serien svajat betänkligt i kvalité känns det helt rätt att låta serien ta slut även om den har varit en favorit under många år. Nu ser jag med spänning fram emot att få veta exakt HUR allt ska sluta. Jag har en aning/förhoppning om hur jag tror att det kan gå, men ska behålla den för mig själv ett tag till eftersom den är svår att säga något om utan att spoila för er som ännu inte läst Deadlocked ...

Andra som också har läst: Lingonhjärta, A fatal attraction to books.

13 juni, 2012

Grönskande läsplatser


Här mitt i grönskan skulle det kunna vara fint att sitta och läsa en bok, med sidorna upplysta av kaktuslampans milda (?) sken. 


Och här vore det väl fantastiskt att sitta och skriva den där stora romanen man alltid har drömt om att skriva ...


Men ahh, vad är det som ligger på stolsdynan??

Jag har varit i Göteborg några dagar och hälsat på släkten. På nationaldagen tog vi en promenad till Botaniska trädgården, där vi fikade i solskenet och bland mycket annat fint och grönt hittade de originella arrangemangen här ovan. Jättekul idé och superpiffigt utfört! 

11 juni, 2012

Ny Siri Hustvedt

Här går man i godan ro in på en random bokhandel för att "bara titta lite" (ni känner säkert till hur det brukar vara), och så stöter man på en ny bok av Siri Hustvedt. Bara sådär. Whaaaat??? Hur har jag lyckats missa att en sådan var på väg?


Nu är den nya boken förvisso inte en roman, så det kanske är därför den lyckats undgå mig ända tills den landade på hyllan. Living, Thinking, Looking är en samling med 32 st essäer skrivna åren 2006-2011. Delen Living handlar om Hustvedts eget liv, Thinking är om psykologi och handlar om minne, känslor och perception, medan Looking handlar om konst. Verkar mycket ambitiöst, alltsammans, och jag är rädd att en del av det säkert skulle flyga högt över huvudet på mig (som delar av The Shaking Woman gjorde), men jag är ändå nyfiken. Framför allt tror jag att essäerna i bokens första del, de som handlar om hennes eget liv, är spännande. Hon har ju t ex skrivit väldigt bra - och mycket rörande - om sin familj tidigare. Nå, kul med ny titel hur som helst!